Jaffamania

Željko Lončar - DayDream Studio

KB: Koje ideje stoje iza ovog kreativnog rešenja?
ŽL: Ideja je bila da kroz ilustraciju i svoj vizuelni stil predstavim uspešnu saradnju dva brenda koji su jako poznati svima nama. Spoj Jaffa keksa i kabinet piva je na prvu pomisao neobičan ali je za mene bio zanimljiv hrabar poziv na avanturu. Obzirom da su saradnji bila dva brenda od kojih svaki ima svoj upečatljiv vizuelni identitet zadatak je bio i izazovniji a rešenje je zahtevalo spoj koji će ujediniti i dva poznata i razvijena vizuelna jezika.

KB: Šta je bila inspiracija?
ŽL: Ideja egzotične avanture u kojoj se istražuju novi prostori i dešavaju zanimljivi susreti mi je odmah pala na pamet. Crna čokolada i tamno jače pivo u kombinaciji sa narandžom su pozivali na ideju “tamnijeg” ambijenta u kome se zaplet dešava. Ideja kosmosa spontano se namestila kao rezultat tih razmišljanja. To mi se činilo odgovarajućim jer kosmos i jeste mesto gde dolazi do sudara svetova i stvaranja novih. U tom zanimljivom prasku Jaffa keksi su leteći objekti koji plutaju svemirom i omogućavaju svim istraživačima da dođu do novih ukusa i senzacija zabaljajući se usput.

KB: Da li je ukus piva definisao dizajn etikete?
ŽL: Sam ukus jeste uticao na rad na ilustraciju, i jako mi je bilo inspirativno koliko je ukus crnog piva evoluirao i postao prefinjen u odnosu na raniji period.

KB: Kako izgleda dizajnirati za prvo srpsko kraft pivo?
ŽL: Veliko mi je zadovoljstvo kako kao ljubitelju piva tako i kao ilustratoru biti deo priče koju pravi Kabinet pivo. Mislim da je pojam kraft piva u srbiji objašnjen na najbolji način Kabinet pivima i svakao Kabinetu možemo da budemo zahvalni što je time otvorio put i za druge proizvođaće kraft piva. Postavljanje standarda u pogledu kvaliteta piva kao i hrabri autorski dizajn koji promoviše -a i puno razlikuje od standarnog očekivanja od dizajna za pivo, predstavlja pravo osveženje na tržištu. Inspirativan primer da se i u domaćoj radinosti može napraviti visokokvalitetan autentičan proizvod po svetskim standardima.

KB: Omiljeno Kabinet pivo?
ŽL: Omiljeno pivo mi je Supernova, punoća i jačina sa blagim narandžinim dodatkom mi je baš po meri.for me.

Željko Lončar (1981, Zagreb) kao dizajner i grafičar aktivno radi i učestvuje na umetničkoj sceni Srbije. Po završetku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru grafika i oprema knjige sa prijateljima osniva Turbosutra, dizajnersko- konceptualnu grupu sa kojom izlaže po Srbiji i okolnim zemljama. Učestvuje u organizaciji većih umetničko-dizajnerskih projekata kao što je Laserski samit jeftine grafike koji okuplja veći broj dizajnera mlade generacije. Takođe je član (osnivač) grupa SilkSkrin, Flomasters i kolektiva Cabinet SR:CH sa kojima izlaže i promoviše medijum grafike kao i kulturnu razmenu umetnika i studenata iz Evrope kroz brojne izložbe i projekte. Trenutno živi u Beogradu gde radi kao predavač grafičkog dizajna na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti (VŠLPUSS), pored predavanja vodi i studio za grafički dizajn DAYDREAM.