Hvala velikom profesionalcu & kreativcu, šefu Dejanu Maksimoviću Maxi iz Kabinet Beer Lounge na ovom receptu za Tortilja krompir hleb sa našeg menija, vidimo se na Kosmajskoj plaži.
Tortilja krompir hleb
100g krompira,
250 g brašna,
50 g mleka,
2 g šećera,
2 g suvog kvasca,
3 g soli,
100 g vode.
Krompir skuvati u ljusci. Izmešati kvasac, mleko, šećer i 50 g brašna. Ostaviti da sa fermentiše 15 minuta. Krompir oljuštiti i izdrobiti.I Izmešati smesu sa kvascem, vodom, krompirom, brašnom i solju. Mesiti 10 minuta da bi gluten počeo da se formira. Prekritii ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi, sve dok ne udvostruči svoju veličinu (oko 40 minuta). Formirati lopte veličine 60g. Pobrašnjaviti , prekriti krpom i ostaviti da nadođe(oko 30 min). Podgrejati roštilj-tiganj. Razvući testo na 5mm.
Peći po 5 minuta pa okrenuti drugu stranu da se peče.