vesti

Pivolada pivski namaz- Intervju sa Dejanom Maksimovićem Maksom.

Pivolada photo

Pivolada je naš jedinstveni, potpuno prirodni namaz od piva sa začinima, koji smo napravili zajedno sa šefom Norveške ambasade Maksom. On je idealan za kombinovanje sa sirevima, palačinkama ili vašim omiljenim mesom, uživajte!
1. Da si Kabinet pivo, koje bi bio i zašto?
Definitivno You happy, me happy – prvo zbog naziva a onda zbog niza detalja koje čine ovo pivo jedinstvenim

2. Koji ti je najdraži pivski stil i zašto?
American IPA, možda zato što je to prvo kraft pivo koje sam probao.

3. Kako je nastala ideja o Pivoladi?
Sve je krenulo sa „thinkig out of box“ i razbijanjem predrasuda o upotrebi piva samo za slana jela. Eksperimentisanje sa teksturom, ukusima i odnosu namirnica trajalo je godinu dana, sve dok nismo dobili željeni proizvod.

4. Koja je tvoja omiljena Pivolada?
Brkaa – Možda najprostija Pivolada što se kombinacije ukusa tiče, ali nekako mi se ta kora narandže u sastavu savršeno uklapa sa aromama samog American Pale Ale-a

5. Kako bi poslužio Pivoladu?
Po meni bi Pivolada trebala da bude „mistični“ deo jela koji treba da veže ostale komponente na tanjiru u savršenu harmoniju.

6. Koliko je i u čemu „kuvanje“ piva srodno kulinarstvu?
Pivo je prvenstveno, u nekoj dalekoj prošlosti, služilo kao prehrambeni proizvod i tek kasnije se razvilo u napitak. Današnjim načinom kuvanja piva, kraft pivari pomeraju granice imanipulišu aromama isto kao i kuvari modernog doba.

7. Koliko često u kuhinji eksperimentišeš sa pivom (ili gradivnim elementima piva) i u kojim jelima se najbolje pokazalo?
Istojiski gledano, pivo je uglavnom korišteno kao pac za odležavanje i spremanje mesa, kuvanje različitih čorbi. Tek u poslednjih 100 godina počinje da se radi sa nus proizvodima od pivske industrije, pivski kvasac – Vegamite i Megamite, pivski slad
za spremanje peciva i hleba. Ja lično najviše voli da pravim tečne gelove od piva.

8. Koliko je uparivanje piva i hrane slobodno i stvar ličnog ukusa, a u kojoj meri ipak podleže nekim pravilima?
Kao i sa uparivanjem vina i hrane, postoje određene smernice a ne pravila, jer je ipak stvar ukusa lična stvar i neće svakome odgovarati neki načini uparivanja.

9. Raduje li te procvat kraft kulture kod nas? Zbog čega?
Razvoj kraft pivarstva kod nas (i u svetu) prilično utiče i na restoransku scenu. Krenulo je da se radi sa uparivanjima piva i hrane, da se služe lokalna piva tako da sve
to utiče na gastronomski identitet jednog regiona. Sa većom ponudom različitih piva kuvari imaju više polaznih tačaka za kreiranje jelovnika.

10. Da li je u planu neki novi slasni pivski spoj?
Pivolada je bila neka polazna tačka, iz koje su počele da se granaju druge ideje o upotrebi piva i pivskih elemenata u kuhinji. Svakim eksperimentom otvaraju nam se novi načini primene i upotrebe pa se trudimo da ih sve dobro upoznamo i da im onda nađemo određenu primenu.

Pivolada photo 2