Putujemo sa receptima

Pile ispod cigle- Cveće Zla, šef Stefan Zečević

Jedno od prvih mesta za Kabinet piva pored Square Nine hotela, Homa restorana & Samo Piva bara, bila je kultna Dijagonala, preporođena kao Cveće Zla, hvala šefu Stefanu Zečeviću na receptu.

Pile ispod cigle

Potrebno :

Cigla 1 kom
Pile 1 kom
Mladi krompiri 1 kg
Majonez domaći ili kupovni 8 kašika
Puter 50 g
Limun 1/2
Dizon senf 1 kasika
Senf sa celom slačicom 1 kašika
Crveni luk ili vlašac 1 kašika
Prstohvat peršuna
So 200 g
Sećer 100 g
Voda 1,2 L
Suncokretovo ulje 100 ml
Način pripreme :
Odstraniti makazama vrh krila, pile položiti na grudi, odstraniti trticnu i leđnu kost (odsečene delove mozete sačuvati za supu) okrenuti pile grudima na gore i jakim pritiskom dlanova raširiti pile (izvaditi jadac da se pile lakše raširi).
Rastvoriti šećer i so u vodi i položiti pile u rastvor tako da ni jedan deo ne viri.
Nakon 1 sata u rastvoru, izvaditi pile i dobro prosušiti krpom. U sto širem tiganju , na jakoj vatri kada ulje krene da se dimi, položiti pile kožom na dole i pritisnuti ciglom koju smo prethodno uvili u alu foliju. Nakon 5 minuta, tiganj sa piletom i ciglom staviti u rernu i peći 40 minuta na 245C.
Dok se pile peče, kuvati krompire u slanoj vodi do trenutka kada možemo sa vrlo malo otpora da probodemo najveći krompir. Nakon 40 minuta, izvaditi pile iz tiganja i na preostalom ulju propržiti kuvane krompire koje smo blago zgnječili rukom. Od majoneza, peršuna, crvenog luka, senfa napraviti dresing za krompire.
Kada su krompiri gotovi, u istom tiganju na srednjoj vatri deglazirati sa malo limunovog soka. Dodati puter i vrlo malo vode i napraviti sos. Poćopati pile, idealno uz To the Moon ili Shake those Melons.